Det är säkert att säga att västerlänningar är galna i sina hundar och att husdjursindustrin är lätt värd en miljard dollar enbart i USA. Alla vill ha det bästa i sängkläder, kläder och leksaker för deras speciella hund eller hundar. Många har även börjat utfodra ”Fido” med ekologisk hundmat, ofta endast tillgänglig i specialiserade butiker eller via Internet. Trots det, är organisk hundmat ”big business” och många hundägare håller med.

Tro det eller ej, tillverkare kan få vissa typer av deras hundmat certifierad av certifieringsorgan som certifierad ekologiskt foder. Det finns organiska hundlivsmedel som innehåller ekologiskt nötkött, ekologisk kyckling och rent ekologiskt odlat korn, ofta kompletterat med vegetabiliska extrakt som alla är organiska, samt vitaminer och mineraler. Kostnaden är högre än för
vanlig hundmat, men många hundägare kommer gladeligen att betala den extra kostnaden.

Typisk ekologisk hundmat börjar med nötkött som har producerats med hjälp av strikta ekologiska riktlinjer, bland annat att boskapen är uppfödd utan exponering för syntetiska gödningsmedel, tillväxthormoner, antibiotika eller andra kemiska ämnen. Boskapen måste ha betat på ekologiskt skapade betesmarker med en diet som producerar finast möjliga nötkött och nötkött som har en hög halt av Omega 3 och Omega 6 oljor, linolsyra, vitamin E och beta karotener.

För optimalt innehåll av fiber, tillsätts ekologisk hundmat ekologiska grönsaker på ett sätt som upprätthåller deras höga vitamin nivåer.

Vissa grönsaker i ekologisk hundmat inkluderar morötter, rödbetor och broccoli. Örter som ger en antioxidant effekt innefattar organiska timjan, oregano och rosmarin, som alla har hälsosamma egenskaper på hundarna.

Eftersom hundar behöver essentiella fettsyror, ger ekologisk hundmat organiska källor av linolsyra och linolensyra.

Dessa essentiella fettsyror är viktiga i hanteringen av lipidlösliga vitaminer såsom vitamin A, D, E och K, och dessutom hjälper de till att metaboliserar kolesterol i husdjur. Organiska källor för dessa fettsyror innefattar kallpressad canolaolja, solrosolja och ekologiska grönsaker och frön. Organisk linfröolja innehåller omega 3-fettsyror för en glänsande hud och päls.

En av de minst kända typerna av fettsyror i ekologisk mat är kategorin omega 9 fettsyror, som består av stearin- och oljesyror. Dessa hjälper till att stabilisera smak, textur och arom i hundmaten och utvinns från kallpressad solrosolja.

Kallpressning gör denna olja en bra antioxidant för hundar.

Vissa uppskattningar säger att upp till 20 procent av alla hundar lider av någon typ av allergi och man tror att livsmedelskänslighet står för en tredjedel av alla allergier. Organisk hundmat, eftersom det överensstämmer med stränga livsmedelssäkerhet och produktionsmetoder, tros vara hypoallergena för hundar. Vissa tillverkare av hundmat testar rutinmässigt sina produkter för allergener och därför att de noggrant spåra sina beståndsdelar, finns det en minskad risk för allergener i deras hundmat.

Största delen organiska hundmat undviker att vara allergiframkallande genom att hålla de vanligaste allergenerna, inklusive majs, sojabönor, vete, köttbiprodukter,
mjölkbiprodukter, konstgjorda smakämnen, kemiska konserveringsmedel och konstgjorda färgämnen, borta från produkten. Som ett konserveringsmedel,
använder många tillverkare bee propolis för att bevara produkten, detta är ett naturligt förekommande ämne som har låg risk att vara allergiframkallande.

Ekologisk hundmat är mycket hälsosam och säker för hundar och i vissa fall kan det vara värt den extra kostnaden för ägaren.

Hunden kommer troligen att älska ekologisk hundmat och det kommer förmodligen att påverka hans eller hennes allmänna hälsa på lång sikt.

Originally posted 2012-10-01 19:30:53.

%d