Under våren 2014 har antalet huggormsbitna hundar som kommit in till djursjukhusen nästan fyrdubblats jämfört med motsvarande period året innan. Det visar statistik från Agria djurförsäkring, enligt SVT.

De senaste åren har antalet hundar som vårdats för ormbett ökar stadigt. Under april 2014 behövde 188 hundar veterinärvård.

Det är dock oklart vad ökningen beror på. Enligt Didrick Vanhoenacker på Naturhistoriska riksmuseet har man inte kunnat se en ökning i ormbeståndet.

Varmt väder är inte bara uppskattat av oss människor utan även av ormarna. Det är alltid risken när de första varma helgerna kommer.

Även fler veterinärer vittnar om att flera husdjur blivit ormbitna den senaste tiden. Något som är svårt att missa enligt Matilda Vidman.

Det första man brukar se är att de blir rejält svullna. Inte bara några centimeter utan halva ansiktet sväller upp eller hela benet. Är de så plötsligt svullna och speciellt i kombination med att de är lite hängiga så kan man misstänka ett orm bett. Då är det bättre att ta det säkra före det osäkra och åka in.

Om ditt djur blir ormbiten är det viktigt att inte få panik, utan lugnt och sansat gå med djuret eller bära det till bilen. Det är även viktigt att inte ta på det bitna området genom att försöka kyla ned det, lägga på bandage eller att försöka suga ut giftet.

Dessutom, menar veterinärer, att behandla med kortisontabletter hemma inte har någon bevisad effekt utan tvärtom kan vara farligt efter som man då riskerar att vänta för länge med att åka till veterinären.

Det viktigaste är att man försöker komma in till veterinären så fort som möjligt. Ofta, i och med giftöverföringen, kan de bli ganska hängiga, få ont och även bli rejält svullna där de har blivit bitna. Och på väg till veterinären, försök att hål la djuret så lugnt och stilla som möjligt.

———–

Varning: Nu är huggormen som allra giftigast
När våren börjar göra sitt intåg vaknar huggormarna till. De är till en början långsamma och tröga – men samtidigt giftigare än i slutet av säsongen, då de inte hunnit bita någon eller något än, skriver TT.

Huggormarna är inte aggressiva utan biter bara för att försvara sig, säger Alinda Dalla-Santa på rådgivningsföretaget Djurens vårdguide.

– De är aldrig sugna på att bita någon. En orm flyr hellre än biter. När de biter är det för att de inte har hunnit undan.

Dalla-Santa uppmanar hundägare att vara varsamma och helst hålla hundarna kopplade i områden där man misstänker att det finns ormar.

Blir hunden biten gäller det att åka till djurkliniken direkt, och helst bära hunden så att giftet sprids långsammare i kroppen. Även människor som bits ska alltid uppsöka sjukvård.

 

Originally posted 2014-05-04 09:23:37.