Under våren 2014 har antalet huggormsbitna hundar som kommit in till djursjukhusen nästan fyrdubblats jämfört med motsvarande period året innan. Det visar statistik från Agria djurförsäkring, enligt SVT.

De senaste åren har antalet hundar som vårdats för ormbett ökar stadigt. Under april 2014 behövde 188 hundar veterinärvård.

Det är dock oklart vad ökningen beror på. Enligt Didrick Vanhoenacker på Naturhistoriska riksmuseet har man inte kunnat se en ökning i ormbeståndet.

Varmt väder är inte bara uppskattat av oss människor utan även av ormarna. Det är alltid risken när de första varma helgerna kommer.

Även fler veterinärer vittnar om att flera husdjur blivit ormbitna den senaste tiden. Något som är svårt att missa enligt Matilda Vidman.

Det första man brukar se är att de blir rejält svullna. Inte bara några centimeter utan halva ansiktet sväller upp eller hela benet. Är de så plötsligt svullna och speciellt i kombination med att de är lite hängiga så kan man misstänka ett orm bett. Då är det bättre att ta det säkra före det osäkra och åka in.

Om ditt djur blir ormbiten är det viktigt att inte få panik, utan lugnt och sansat gå med djuret eller bära det till bilen. Det är även viktigt att inte ta på det bitna området genom att försöka kyla ned det, lägga på bandage eller att försöka suga ut giftet.

Dessutom, menar veterinärer, att behandla med kortisontabletter hemma inte har någon bevisad effekt utan tvärtom kan vara farligt efter som man då riskerar att vänta för länge med att åka till veterinären.

Det viktigaste är att man försöker komma in till veterinären så fort som möjligt. Ofta, i och med giftöverföringen, kan de bli ganska hängiga, få ont och även bli rejält svullna där de har blivit bitna. Och på väg till veterinären, försök att hål la djuret så lugnt och stilla som möjligt.

Originally posted 2014-05-04 09:23:37.

%d bloggare gillar detta: