Dags att koppla hunden

Fågelkvitter i buskarna. Har du kontroll på din hunds jaktinstinkter? Inte? Nu är tiden då du måste koppla din hund ute i naturen. Detta för att skydda vilda däggdjur och fåglar. Det finns dock inget som säger att hunden måste kopplad rent fysiskt.

Nu får du inte låta din hund springa lös i marker där det finns vilt. Från och med 1:a mars till och med den 20:e augusti gäller att du som är hundägare ska ha extra stor uppsikt över din hund när ni vistas ute i naturen. Det är till och med straffbart om hunden förföljer vilda djur.

Naturvårdsverket skriver på sin hemsida att ”det enbart är extremt väldresserade hundar som får gå lösa” under denna period och att hundägaren måste ha sådan kontroll över hunden att det motsvarar ett osynligt koppel.

— Kan du inte vara helt säker på att din hund inte avviker från din sida ska du koppla hunden, säger Hans Rosenberg, presstalesperson för Svenska kennelklubben.

Syftet med bestämmelsen är att skydda vilda djur och fåglar ute i naturen under perioden då de får sina ungar. Undantag kan ges för exempelvis polishundar och vid jakt.

Även om det är extra viktigt under just den här perioden gäller det att hundägare, enligt lag, alltid ska ha uppsikt över sina hundar. Det betyder inte att hunden alltid måste vara kopplad, men husse eller matte bör ha koll på sin hund som om den vore det. I nationalparker och i de flesta naturreservat gäller däremot kopplingstvång, och på vissa platser även totalt hundförbud.

— Vi hundägare måste alltid visa hänsyn för andra djur och människor och inte släppa hunden vind för våg, säger Hans Rosenberg.

Regler kring huruvida din hund måste vara kopplad eller inte kan skilja sig från kommun till kommun.

Originally posted 2019-04-26 10:37:53.