För miljontals familjer inkluderar firandet av påsk påskkorgar fyllda med sötsaker i överflöd – chokladkaniner, marshmallowkycklingar, söta gelébönor och snacksstorlekar av nästan alla godisprodukter man kan tänka sig.

Som föräldrar varnar vi ofta våra barn ”Ät inte för mycket nu, annars blir du sjuk.” I värsta fall kan ett barn som stoppar i sig choklad utveckla illamående och magont.

Men för våra lurviga vänner som går in på påskgodsakerna kan ”att bli sjuk” vara det minsta. Många av de söta godsakerna som nämns ovan kan faktiskt vara dödliga för hundar, katter och andra små djur (som illrar.)

Som ansvarsfulla husdjursägare är det vår uppgift att skydda våra husdjur från skada. Och även om husdjursägare rutinmässigt ger sina sällskapsdjur mänsklig mat, är detta nästan alltid ett misstag.

Ja, många husdjur föredrar att äta det vi äter. Ja, husdjur (särskilt hundar) gillar verkligen söt, sockerrik mat. Och ja, det känns bra att skämma bort Fido eller Fluffy genom att ge dem ”bara ett litet smakprov” av vad vi ska äta till kvällsmat. Men många av de livsmedel som människor njuter av kan inte bara orsaka sjukdom för din älskade hund eller katt, de kan till och med vara dödlig. Och med tanke på hur liten en katt eller hund är jämfört med en människa krävs det ibland inte mycket.

Choklad är en av de mest dödliga födorna för husdjur (både katter och hundar; mörk choklad är värst, vit choklad har lägst risk). Det är inte bara fett (husdjur behöver inte mycket fett mer än människor gör), det innehåller två nervsystemstimulerande medel, koffein och teobromin. Fettet kan få ditt husdjur att kräkas eller orsaka diarré – obehagligt, men vanligtvis inte dödligt.

Men det är stimulantia som ibland orsakar döden. Teobromin är både ett hjärtstimulerande medel och ett diuretikum. En hund som får i sig en överdos choklad kan må bra i början, men kommer förmodligen att bli upprymd och hyperaktiv inom några timmar. Det kan passera stora mängder urin och bli ovanligt törstig. Teobromin kommer att få ditt husdjurs hjärtfrekvens att accelerera eller slå oregelbundet, vilket kan orsaka dödsfall (särskilt i samband med träning.)

Men det är inte bara choklad som är problemet. Alla sockerhaltiga livsmedel kan orsaka tandproblem, leda till fetma och bidra till diabetes hos husdjur också. Så se till att förvara dina chokladförråd utom räckhåll för ditt husdjur.

Barn är ökända för att sortera och byta godis, så se till att de inte låter godis ligga kvar (eller godisförpackningar, som kan orsaka kvävning)

Och glöm inte hur flexibelt och ihärdigt ett husdjur kan vara när det luktar något gott i en papperskorg eller sopsäck heller.

Om du har anledning att tro att ditt husdjur har ätit av godiset, ring din veterinär och beskriv deras symptom. (Symtom på chokladtoxicitet är nervositet, kräkningar, skakningar och överreaktion på ljud, beröring, ljus, et cetera.)

Om din veterinär har stängt, ring en akut veterinärcentral. Om du inte har en i ditt område kan du ringa en av de nationella djurgiftskontrolllinjerna. (Det tillkommer vanligtvis en avgift för denna tjänst.)

Det är upp till dig att se till att påskgodis och andra farliga livsmedel förvaras säkert utom räckhåll för dina husdjur – så att hela din familj kan njuta av helgen!

Originally posted 2022-04-12 16:19:28.