Publicerad 2 september 2013 kl 08.41 , Uppdaterad 2 september 2013 kl 08.51

Var femte hundvalp som köps på nätet dör inom ett halvår, enligt den brittiska kennelklubben och försäkringsbolaget If.

— Man köper med hjärtat och ögonen, säger Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben.

I England köps var tredje valp på nätet och den brittiska kennelklubben varnar främst för att lockas av annonser på Facebook och Twitter.

— Man har dålig koll på uppfödningsförhållanden i till exempel Baltikum. Hundarna kan ha både sjukdomar och parasiter när de kommer hit, säger Daniel Claesson på If, till Metro.

— Ett jättestort problem, säger Ifs Daniel Claesson till Metro och uppmanar även svenska köpare att noggrant kontrollera var valpen kommer ifrån, särskilt vad gäller dyrare raser.

Svenska kennelklubben (SKK) har inte nåtts av uppgifterna, men bekräftar att fler köper hund över nätet i dag.

— Man köper hund utan att ta reda på någonting och det är dessvärre väldigt konstigt. Du ska ha din hund i tio-tolv år framåt och då är det viktigt att man gör rätt inköp, säger Hans Rosenberg, presstalesman på SKK.

TT: Varför gör folk ändå ”fel” inköp?

— Man köper med hjärtat och ögonen, i stället för att köpa med hjärnan. Man tycker någonting är sött eller man tycker synd om någonting.

Man måste inte helt avstå från nätet, anser Hans Rosenberg, men det är viktigt att vara kritisk. SKK:s råd är att alltid köpa en hund som är registrerad i klubben.

— Då köper du hos en organiserad uppfödare och i det läget gäller automatiskt konsumentköplagen. Ta reda på saker innan – man köper inte en hund för stunden, man köper en hund för livet.

En undersökning bland 2 026 hundägare i Storbritannien visar att var tredje ägare har köpt sin hund på nätet, en betydlig ökning från två år tillbaka.

Av dem som köpt hunden på nätet svarade 17 procent att deras hund hade avlidit inom sex månader. 12 procent uppgav att deras hund hade dålig hälsa.

Originally posted 2013-09-14 15:44:52.

%d