Andra namn Scotch Sheep Dog, Sheepdog
Ursprungsland Skottland, England
Vikt: hane 13-20 kg, Hona 12-19 kg.
Höjd:  hane 48-56 cm, Hona 45-53 cm
Pälsen är slät eller sträv dubbel päls
Färg enfärgad, tvåfärgad, trefärgad, merle, sobel.
Kullstorlek 6-8 valpar
Livslängd 12-16 år

Border Collie är en vallhundsras utvecklad vid den engelsk-skotska gränsregionen för vallning av boskap, särskilt får. Det är den mest utbredda av collie raserna.

Vanligtvis mycket energisk, akrobatisk och atletisk, tävlar ofta med stor framgång i hundsport, utöver deras framgång i fårvallning och anses ofta som den mest intelligenta av alla hundar. I januari 2011 rapporterades att en Border Collie hade lärt sig 1,022 ord och agerade konsekvent på dessa ord.

Historia

Border collien härstammar från Landrace collies, en typ som finns i stor utsträckning på de brittiska öarna. Namnet på rasen kom från dess troliga ursprungsort längs skotsk-engelska gränsen. ”Collie” eller ”Colley” typ dök upp först mot slutet av 1800-talet, även om ordet ”collie” är äldre än så och har sitt ursprung i Lowland Scots dialekter. Många av de bästa Border Collies kan spåras tillbaka till en hund som kallas Old Hemp.

Old Hemp, en trefärgad hund, föddes i september 1893 och dog i maj 1902. Hemp var en tyst, kraftfull hund som fåren enkelt lydde. Många herdar använde honom i avel och Hemps sätt att arbeta blev Border Colliens stil. Alla rena Border Collies som lever idag kan spåra sin släktlinje tillbaka till Old Hemp.

Beskrivning

Border Collies är medelstora hundar utan extrema fysiska egenskaper och med en måttlig mängd päls. Deras dubbla skikt varierar från kort till medellång och finns i många färger, även om svart och vitt är den vanligaste. Svart tricolor (svart / brun / vit eller sobel och vit), röd (choklad) och vit, och röd tricolor (röd / brun / vit) förekommer också regelbundet med andra färger som blått, lila, röd merle, blue merle, brindle, och ”Australian röd” / guld ses mer sällan. Border Collies kan också vara enfärgade.

Ögonfärg varierar från djupt brun till bärnstensfärgad eller blå och ibland kan ögon av olika färg uppstå. (Detta brukar ses hos merle). Öronen på Border collien är också varierande – vissa har helt upprättstående öron, vissa helt hängande öron och andra semi-upprättstående öron. Border Collie har ibland betraktats utseendet på sina hundar med vidskepelse, hundförare kan undvika helt vita hundar på grund av den ogrundade uppfattningen att fåren inte respekterar en vit eller nästan vit hund, en hunds utseende anses av den amerikanska Border Collie Association vara irrelevant. Det anses mycket mer användbart att identifiera en arbetande Border Collie genom sin attityd och förmåga än av dess utseende.

Hundar som föds upp för att utställning är mer homogena i sitt utseende än arbetande Border Collie, eftersom de för att vinna måste anpassas noga enligt rasklubbens standarder som är specifika på många punkter struktur, päls och färg. Kennelklubbar anger till exempel att Border Collie måste ha en ”hård och intelligent” uttryck och att den föredragna ögonfärgen är mörkt brun. Av hänsyn till hundens ursprung, är ärr och skadade tänder i samband med arbete inte negativt för en Border Collie i utställningsringen.

Mankhöjd: Hanar från 48 till 56 cm, honor från 46 till 53 cm.

Temperament

Border Collies kräver betydande daglig fysisk motion och mental stimulans.

Border collien är en intelligent ras, i själva verket har det allmänt ansetts vara en av de mest intelligenta hundraserna. Även om dess huvudsakliga roll är att den arbetande hunden, är att hundar av denna ras blir allt populärare som husdjur.

Trogna sitt arv, Border Collies år mycket krävande, energiska husdjur som är bättre i hushåll som kan förse dem med massor av lek och motion med människor eller andra hundar. På grund av deras krävande personligheter och behov av mental stimulans och motion, utvecklar många Border Collien neurotiska beteenden i hushåll som inte kan sörja för deras behov. De är kända för att tugga hål i väggar och gräva hål av tristess. Som ett resultat, ett alarmerande antal Border Collien hamnar hos djurskydd och räddas varje år. En av de främsta orsakerna till att bli av med en Border Collie är deras olämplighet för familjer med små barn, katter och andra hundar, på grund av deras intensiva önskan att bestämma, vilket parades in i dem i hundratals år och fortfarande är en av deras viktigaste användning utanför hushållet.

Border Collies används nu också i agility, där deras snabbhet och smidighet kommer till god användning.

Även om de är vanliga val som husdjur, har Border Collies attribut som gör dem mindre lämpade för dem som inte kan ge dem den motion de behöver. Som med många arbetande raser kan Border Collies är rörelsekänsliga och de kan jaga fordon i rörelse.

Hälsa

Livslängd

Den naturliga livslängd Border collien är mellan 10 och 17 år, med en genomsnittlig livslängd på tolv år. De genomsnittliga livslängden hos raser av liknande storlek är vanligen 12 till 13 år.

Dödsorsakerna var cancer (23,6%), ålder (17,9%) och cerebrala vaskulära lidanden (9,4%).

Vanliga hälsoproblem

Höftledsdysplasi, Collie eye anomali (CEA) och epilepsi anses vara de primära genetiska sjukdomar i rasen vid denna tid. CEA är en medfödd, ärftlig ögonsjukdom som innebär näthinnan, åderhinnan och sklera som ibland drabbar Border Collies. I Border Collie är det i allmänhet en mild sjukdom och i sällsynta fall betydligt försämrar vision. Det finns nu ett DNA-test för CEA och genom sin användning kan uppfödare se till att de inte kommer att producera drabbade valpar. Det finns olika typer av höft tester tillgängliga inklusive OFA och PennHip. Röntgenbilder tas och skickas till dessa organisationer för att avgöra en hunds höft och armbåges kvalitet.

Neuronal ceroid lipofuscinosis (NCL) är en sällsynt men allvarlig sjukdom som är begränsad för ett fåtal Border Collies. NCL resulterar i allvarlig neurologisk försämring och för tidig död, drabbade hundar överlever sällan längre än två år. Mutationen orsakar formen av sjukdomen finns i Border Collies identifierades av Scott Melville och Dr Alan Wilton av Skolan för bioteknologi och biomolekylär Sciences, University of New South Wales. Det finns ingen behandling eller botemedel, men en DNA-test finns nu att upptäcka bärare samt drabbade hundar.

Trapped Neutrofil Syndrome (TNS) är en ärftlig sjukdom där benmärgen producerar neutrofiler (vita blodkroppar), men är oförmögen att på ett effektivt sätt släppa in dem i blodomloppet. Drabbade valpar har ett nedsatt immunförsvar och så småningom kommer att dö av infektioner som de inte kan bekämpa. Mutationen är ansvarig för TNS har hittats i Border Collies på engelska arbetande hundar, hundar som hade sitt ursprung i Australien och Nya Zeeland, och obesläktade australiska arbetande hundar. Detta tyder på att genen är utbredd och förmodligen lika gammal som rasen i sig. TNS identifierades av Jeremy Shearman och av Dr Alan Wilton av Skolan för bioteknologi och biomolekylär Sciences, University of New South Wales. Det finns inget botemedel, men en DNA-test finns nu att upptäcka bärare samt drabbade hundar.

Elbow dysplasi eller osteochondritis, dövhet, och hypotyreos kan också förekomma i rasen. Hundar homozygota för merle-genen kan ha ögon och / eller hörsel problem.

Ras standard

Border Collie valpar på sju veckor
Blue Merle Border Collie valp på fjorton veckor visar stereotypa rasen specifika beteenden, inklusive ögat (blick och sänkte hållning), vilket hundens ögon är olika färger, vilket inte är ovanligt i merle

Som fallet är med många raser av hundar som fortfarande används för sitt ursprungliga ändamål, varierar rasen i standarder beroende på om man är mer intresserad av en hund som utför sitt jobb utmärkt eller en hund vars utseende möter en Ideal Standard.

Det finns två typer av tester, eller standarder, för att avgöra avelns kvaliteter på en Border Collie. Den ursprungliga provningen var ISDS fårhund som fortfarande används idag, där en hund och ledare samlar grupper av boskap och flytta dem tyst runt en bana. Det finns vissa vanliga element i detta test. Får måste samlas in utan att vara alltför mycket störd, på ett avstånd längre än en typisk liten flygplats landningsbana. De måste sedan riktas genom hinder i varierande avstånd från föraren, och sedan måste hunden visa sin förmåga att utföra arbete på nära håll genom att driva fåren och sortera dem. Det är dessa faktorer som har format de arbetande Border Collies förmåga och definierade rasen. Dessa hundar har nödvändigtvis otroliga bedrifter av atletiska, uthållighet, intensiv fokus och höga nivåer av inlärningsförmåga.

I nästan alla regioner i världen, är Border Collie nu också en ras som visas i ring eller visas på bänk. För de människor som deltar i dessa evenemang är Border Collie definierad av rasstandarden, vilket är en beskrivning av hur hunden ska se ut. I Nya Zeeland och Australien, där rasen har visats under större delen av nittonhundratalet har Border Collie standarderna tagit fram en hund med en päls i längre dubbla skikt (jämna skikt tillåtna), mörka ögon, en kropp något längre än hög , liksom en mild och vänlig läggning. Denna typ av Border collie har blivit populärt att visa upp av kennlar runt om i världen, och bland prestigefyllda domare.

Men andra entusiaster motsätter sig användningen av Border Collies som utställningshundar av rädsla för att avel på utseende kommer att leda till en nedgång i rasens egenskaper som arbetshund. Få ägare med arbetsföra Border Collies deltar i utställningar, där arbetande hundar parats med en prestanda standard snarare än utseendet standard. På samma sätt ses utställningsuppfödda hundar sällan på fältet för fårhundstävling, utom i Kennel Club-sponsrade evenemang. Hundar registrerade med antingen arbets- eller exteriörbaserade register ses i andra prestanda händelser såsom agility, lydnad, spårning eller flyball, men dessa hundar behöver inte nödvändigtvis överensstämma med rasens standardutseende så nära som hundarna visas i utställningsringarna eftersom denna inte är ett krav i prestanda händelser, inte heller nödvändigtvis deltar i vallningsaktiviteter.

Sin rasstandarder anger att i en show måste svansen vara lätt böjd. Pälsen ska vara frodig. Den bör visa god uttryck i sina ögon, och måste vara intelligent. Den är energisk med oftast en svart och vit päls. Den bör ha en mycket stark vallningsinstinkt.

Register

I Storbritannien finns det två separata register för Border Collies. Den internationella Sheep Dog Society uppmuntrar avel för vallningsförmåga, medan Kennel Club (Storbritannien) uppmuntrar avel för ett standardiserat utseende. Den ISDS Registret är i särklass den äldre av de två, och ISDS hundar registreras som stamtavla Border Collies med Kennel Club (KC) – men inte vice versa. Det enda sättet för en Border Collie som saknar ISDS stamtavla att läggas till ISDS registret är att bevisa sitt värde som en vallhund så att den kan vara registrerad på Merit (ROM).

I USA är det stora flertalet av Border Collies registrerade hos amerikanska Border Collie Association, som är tillägnad till bevarandet av den arbetande hunden. Historiskt fanns två andra arbetsför centrerade register, nordamerikanska Sheep Dog Society (NASDS) och American International Border Collie Association (AIBC).

Rasen erkändes också 1994 av American Kennel Club (AKC) efter AKC: s Övrigt Class i över 50 år. Erkännandet var under protester från majoriteten av anslutna Border Collie grupper, såsom Förenta staterna Border Collie Club, som ansåg att tonvikten på rasens arbetsskicklighet skulle gå förlorad i AKC erkännande. AKC registreringarna har successivt ökat sedan erkännande och år 2004 fanns 1,984 nya AKC registreringar av Border Collie, med ytterligare 2.378 för år 2005. Däremot registrerar American Border Collie Association cirka 20.000 Border Collies årligen. På grund av den inneboende spänningen mellan målen avel till en fungerande standard och ett utseende standard röstade American Border Collie Association 2003 att hundar som uppnått en utseendemästerskap skulle avnoteras från ABCA registret, oavsett förmåga. Cross-registrering är tillåten mellan de arbetande register, och AKC accepterar hundar registrerade ABCA, AIBC och NASDS, men ingen av de arbetande register i USA äras AKC stamtavlor.

I Australien är Border Collies registrerade hos en Australian National Kennel Council (ANKC) anslutna statlig kontrollorgan eller en brukshundsregister. Mellan 2.011 och 2.701 ANKC framavlade Border Collies har registrerats hos ANKC varje år sedan 1986. Inkludering på ANKC affiliate huvudsakliga Registret ger Border Collies att tävla i utseende, lydnad, agility, spårning, vallning och andra ANKC-sanktionerade evenemang som anordnas av en ANKC anslutet klubb, samtidigt som de tas upp på den begränsade registret förbjuder posten i utseende. Den ANKC ger en rasstandard, men detta gäller på utseende endast och har ingen inverkan på hundar in i prestanda händelser. Icke-ANKC framavlade hundar kan också vara berättigade till införande i en ANKC intresseföretag eller sport registrera och kunna konkurrera i ANKC prestanda eller vallhundshändelser. Agility organisationer såsom Agility Dog Association of Australia (ADAA) har sin egen register som gör det möjligt att införandet av en hund som vill tävla i sina evenemang.

I Kanada har Agriculture Canada erkänt den kanadensiska Association Border collie som registret under djurets stamtavla företräder någon Border Collie som betecknas som ”Pure Breed” i Kanada.

De kriterier som används är baserade på vallningsbakgrund snarare än utseende. Det är en två nivåer registret i att importerade hundar som är registrerade med utländsk Kennel Club som innehar utseende ges en ”B” registrering, medan de som kommer direkt från andra som arbetar register placeras på ”A” registret.

Nyligen har den kanadensiska kennelklubben tillfrågade medlemmarna som bestämmer om Border Collien ska finnas med på CKC ”Övrigt List”. Denna beteckning skulle tillåta Border Collie ägare möjlighet att tävla i alla CKC händelser. Människor som tävlar i prestanda evenemang stödjer utvecklingen. CBCA är mot denna beteckning.

Registreringen av arbetsgrupper fårhundar i Sydafrika är ansvarig för den sydafrikanska Sheepdog Association. ISDS registrerade hundar som importeras till landet kan överföras på SASDA registret. Hundar som inte registrerats kan bli berättigade till registrering och tilldelas ett intyg om arbetsförmåga av en registrerad domare. Ibland kommer de att underlätta försök med hundar som används för avel, för Höftledsdysplasi och Collie ögon anomali, att uppmuntra avel av hundar utan dessa genetiska brister.

Registreringen av arbetande Border Collie i Turkiet är provinsen Border collien Dernegi (Turkiska Border Collie Association) grundades 2007. Ordföranden för föreningen är Dr Haldun Mergen. BCD / TBCA är ett systerbolag till ISDS och kom att ansöka om associerade ISDS medlemskap i 2009.

Border collien rasen är också erkänd som den drivande fåren hunden av Internationella Stock Dog Federation (ISDF), baserat i Piccadilly, London, Storbritannien.

Aktiviteter

Dande Collies är en av de mest populära raser för tävlingar i hundagility. De utmärker också i konkurrenskraftiga lydnad, showmanship, flyball, spårning och USBCHA Sheepdog prövningar och vallhundshändelser.

Boskapsarbete

Border collien använder ett direkt stirrande på fåren, känd som ”ögat”, för att skrämma och samtidigt valla.

Arbetande Border Collies kan ta riktning genom röst och med visselsignal på långa avstånd när han vaktar. Deras stor energi och vallningsinstinkt används fortfarande för att fösa alla typer av djur, från den traditionella får och boskap, att frigående fjäderfä, grisar och strutsar. De används också för att ta bort oönskade vilda fåglar från flygplatsers banor, golfbanor och andra offentliga och privata områden.

Användningen av hundar för att valla fåren är bra ekonomiskt och förnuftigt. I en typisk betesmiljö kan varje utbildade Sheepdog komma att göra tre människors arbete. I stora torra områden som den australiensiska vildmarken eller Karoo Escarpment ökar antalet till fem eller fler. Försök att ersätta dem med mekaniska metoder för vallning har endast uppnått en begränsad framgång. Således, tränade hundar är mer tillförlitliga och ekonomiska.

Herdar i Storbritannien har tagit de mest kritiska delarna av vallning och införlivade dem i en fårhund. De första noterade vallhundsförsöken hölls i Bala, North Wales, 1873. Dessa tävlingar gjorde det möjligt för jordbrukarna och herdar att utvärdera eventuella kompisar för sina arbetande hundar, men de har utvecklat en sportaspekt också, tävlande utanför jordbrukarna deltar också.

I USA är den nationella bilsportförbund för dessa tävlingar USBCHA. I Storbritannien är det internationella Sheep Dog Society, i Kanada den kanadensiska Border Collie Association (CBCA) och i Sydafrika är det sydafrikanska Sheepdog Association.

Hundsport

Border Collies är excelent på flera hundsporter förutom deras framgång i Sheepdog försök. Grund är den höga vallningsinstinkten, är de utmärkta vid denna sport. Vallningsdrifter och inlärningsförmåga kan testas för när de införs till får eller nonkompetitiva instinkt tester. Border Collies uppvisar grundläggande vallhundsinstinkter kan tränas för att tävla i Sheepdog försök och andra vallhundsevenemang. De fungerar bra på vissa högre hopphöjder vid tävlingar i hund agility, så mycket att i England, tävlingar innehåller ofta klasser för ABC hundar.

Border Collie hastighet, smidighet och uthållighet har tillåtit dem att dominera i hund aktiviteter som flyball tävlingar. Deras inlärningsförmåga har också gett dem en plats i tävlingar med hunddans.

Border Collies har en högt utvecklad känsla av lukt och med sin höga drive gör utmärkta och lätt motiverade spårhundar för eftersök. Dessa försök simulerar upptäckten av en förlorad person i en kontrollerad situation där prestanda hos hunden kan utvärderas, med titlar som tilldelats för framgångsrika hundar.

Originally posted 2022-04-09 14:59:21.