Alaskan husky är inte så mycket en hundras  som det är en typ eller en kategori. Den kommer till korta på att vara en ras därför att det inte finns någon bestämd typ och inget krav på härkomst, den är endast definierad genom dess syfte, nämligen som en mycket effektiv draghund . Som sagt, hundförarna gör skillnad mellan Alaskan husky och ”blandhundar”, så kanske det finns ett informellt erkännande av att Alaskan husky förväntas visa en viss grad av nordliga hundtyp. Inriktningar i typ finns inom rasen, till exempel frakthundar (Mackenzie River husky , Malamute), sprint Alaskans (Eurohound) och avstånd Alaskans. De flesta Alaskan Huskies har spetsiga öron, vilket innebär att de i själva verket klassificeras som en typ av spets.

Alaskan är valet av draghund för hundspannracing av världsklass. Ingen av de renrasiga nordliga hundraserna kan matcha den i ren racinghastighet. Krävande speed-racing evenemang som Fairbanks, Alaska Open North American Championship och Anchorage Fur Rendezvous är undantagslöst vunna av Alaskan Huskies eller Alaskans korsade med andra hundraser. Hundarna värdesätts för sin seghet och uthållighet. Vinnande hastigheter är ofta ett genomsnitt på mer än  31 km per timme under tre dagars racing med 30 till 45 km varje dag.

Alaskan Huskies som uppfyller de standardkrav som finns på prestanda  i hundspannsracing i världsklass  är ytterst värdefulla. En racing ledarhund i toppklass kan vara värd $10-15,000. Alaskans som inte uppfyller uppfödarens standardkrav får säljs till mindre konkurrenskraftiga förare, så att de kan fortsätta att köra.

Beskrivning

Alaskan Huskies (åtminstone de som används för Speed Racing) är måttliga i storlek, i genomsnitt kanske 21 till 25 kg för hanar och 17 till 19 kg för tikar. Några av dem liknar ytligt racing stammar av Siberian husky (vilket är sannolikt en del av Alaskan huskyns genetiska mix), men är ofta högre och smalare med en mer uttalad tuck-up.

Färg och tecken är totalt likgiltigt för tävlingsförare, Alaskans kan vilken färg som helst och valfri markering. Ögonen kan vara av vilken färg som helst och är ofta ljusblå. Pälsen är nästan alltid av kort och medellång längd, aldrig lång, och vanligtvis mindre tät än de i nordliga arterna, den korta pälsen styrs av behovet av effektiv värmeavledning under tävling.

Vid sträng kyla tävlar Alaskans ofta ras i ”hundtäcken” eller med skydd på magen. Särskilt i långdistans kräver dessa hundar ofta ”hundskor” att skydda sina fötter från nötning och sprickbildning så de överlägset härdiga och klimattåliga, raser som Siberian husky och kanadensiska inuiter hund är underordnade Alaskan husky med hänsyn till hastighet. På långdistans kräver de emellertid betydande omsorg och uppmärksamhet på spåret och på rastplatser.

I Alaska och andra extrema nordliga områden dödas de ibland av älg på vintern. Under tider av långa köldknäppar och djup snö, kan älg (i jakt på obefintlig vinterbete i form av pil och rönn) dras till människors närområden av den attraktiva doft av färsk halm som används som strö för hundar. Trogen sin anfader vargen, tenderar huskies  att inte backa från sådana möten och en arg älg kan enkelt stampa och sparka flera hundar och orsakar svåra skador. De flesta älg/husky möten inträffar under körning när en förare oavsiktligt skrämmer en älg på ett spår. För det mesta undviker älg  slagsmål, men i fall av djup snö när flykt är svår kan en älg ta miste på ett släde team och en vargflock och gå till motattack.

Normalt är älgar medvetna om att huskies är husdjur, uppbundna och inte ett hot och lägger sig ofta  bredvid slädhundskenneln för att använda hundarna som vakter som  varnar den sovande älgen om vargar närmar sig. Draghundar bundna i nordligaste skogarna kan angripas och dödas på deras stakeouts av vargar när andra byten inte är tillgängliga. Detta är dock sällsynt. Professionella hundslädåkare  omger ofta sina områden med höga stängsel som hindrar attacker av andra djur. Än viktigare är ett lågt staket för att hålla sjuka gnagare borta, de kan infektera hundar genom parasiter. Alaskan Huskies ogillar också mycket värme på grund av deras tjocka dubbla päls.

Hälsa

Alaskan husky är vanligen en frisk hund. Vissa stammar är benägna att få genetiska hälsoproblem liknande de som finns i renrasig hundraser. Dessa kan omfatta PRA , hypotyreos , mm Hundar med en medfödd deformation av struphuvudet, sk wheezers kan ibland förekomma. Denna sjukdom orsakar oftast att hunden har ett väsande ljud vid andning. Defekten misstänks ha ett genetiskt samband. Teorier om gemensamma yttre drag hos ”wheezers” förekommer, men är motstridiga och odokumenterade.

Livslängden för Alaskan husky är vanligtvis mellan 10 till 15 år.

Historik

Ursprunget till Alaskan husky i Alaska och Kanada är Native village hunden. Interior Village hunden är en benigare, rangligare och högre hund än Eskimo Village typen. Många uppfödare föredrar den sanna husky hundar som de kallar: ”Villagey”, och även om det inte finns några rena infödda hundar kvar, kan vissa hundar fortfarande påminna om hur  dessa såg ut. Dessa tamhundar anlände med paleo indianer och eskimåer för tusentals år sedan. Idag är Alaskan slädhundar korsningar av olika husky typer. De varierar också i storlek och kroppsbyggnad beroende på användningen av hunden, för tävlingar eller för arbete. En draghund för hundspann kan väga 23 till 36 kg eller en för racing hundspann 16-27 kg för en hane eller tik. Den gamla tidens byhundar var faktiskt avlade på importerade sibiriska hundar och även på senare tid  Europeiska hundar. De flesta uppfödare i Alaska, i motsats till populära föreställningar, tävlar inte. De har antingen arbetande hundar eller hundar som används för att ge rundturer för turister eller för rekreation. Det finns många fritidsklubbar som kan hålla tävlingar, träffas på skoj för körningar, eller campa med hundar på våren. Racingdraghundar varierar kraftigt i typ, och kan vara allt från en renrasig pointer eller jakthund till moderna Eurohound, en sprint hund som är oöverträffad i att vinna sprinttävlingar och är till övervägande del svart-färgad kombination av husky och tyska Korthårig Pointer . Det finns också hundar som kan tävla från 80 till 1.600 km, och medeldistanshundar som tävlar från 30 till 400 km. Slädhundarna är en kombination av blodslinjer som utvecklats av och är bäst lämpad att uppfödare som tävlar med dem. Många av dem behåller den mycket eftertraktade tjocka, vackra pälsen, långa ben, balanserad kropp och starka fötter av andra nordliga raser. Men många andra har för mycket hund eller pointer för det nordliga klimatet och måste bära tossor och kappor och sova i uppvärmda ladugårdar. Många hundar är både tävlings-och brukshundar och är små och hårda. Vissa är större, beroende på  typ av arbete.

Nutidshistoria

Alaskan husky är en atletisk hund med särskilda specialiteter beroende på den typ av  arbete de används till. Ursprungligen har uppfödare främst utvecklat dessa blodslinjer från infödda inuithundar. Eskimo hund, Siberian husky, Greyhound och tyska korthåriga pointers har tillkommit sedan 1940-talet. Arbetande hundar kan  dra stockar i skogen eller  ge turister utflykter på glaciärer. Racinghundar, å andra sidan, är specialiserade för sprint, medeldistans eller långdistans racing. Fritids team kan bestå av arbets- och/eller tävlingshundar. Vissa hundar deltar i lopp på vintern och arbetar på sommaren. Senaste tidens kapplöpningshundar är Eurohund eller skandinaviska hund. Dessa hundar lever för att springa och älskar att dra. Trots minskad popularitet sedan tillkomsten av snöskotrar  är hundspann med många Alaskans fortfarande en älskad livsstil, och på många ställen i USA och norra europa är hundspann en populär sport, antingen på snö eller på torra land med kärror.

Prisidé: 4.000 kr

Kennel: –

Alaskan husky är inte så mycket en ras av hund som det är en typ eller en kategori. Det räcker inte för att vara en ras i att det inte är att föredra typ och utan begränsningar till härkomst, det är endast definieras genom dess syfte, nämligen att en mycket effektiv draghund .Som sagt, hundförarna någon skillnad mellan Alaskan husky och ”hund kors”, så kanske det är informellt erkännande av att Alaskan husky förväntas visa en viss grad av norra hund typ. Inriktningar i typ finns inom rasen, till exempel frakt hundar ( Mackenzie River husky , malamute), sprint Alaskans ( Eurohound ) och avstånd Alaskans. De flesta Alaskan Huskies har spetsiga öron, vilket innebär att de i själva verket klassificeras som en spets -typ hund.

Alaskas är draghund av valet för världsklass hundspann racing sprinttävling. Ingen av de renrasiga norra raser kan matcha det för ren racing hastighet. Krävande speed-racing evenemang som Fairbanks, Alaska Open North American Championship och Anchorage Fur Rendezvousär undantagslöst vann med grupper av Alaskan Huskies, eller Alaskans korsats med hundar eller hundar pistol . Hounds värdesätts för sin seghet och uthållighet. Vinnande hastigheter ofta genomsnitt mer än 19 miles per timme (31 km / t) under tre dagar racing vid 20 till 30 miles (32 till 48 km) varje dag.

Alaskan Huskies som uppfyller krävande standarder om prestanda i världsklass hundspann racing är ytterst värdefulla. En top-level racing ledarhund kan vara värd $ 10-15,000. Alaskans som inte uppfyller de standarder om prestanda får förare som förädlade dem ofta går på att säljas till mindre konkurrenskraftiga förare, så att de kan fortsätta att köra.

Originally posted 2010-12-25 14:14:15.