Våra hundar är vana vid att äta torrfoder året runt, det innehåller en väl balanserad uppsättning näringsämnen, men så till jul och påsk serveras mycket mat som är både salt och fet  och t.o.m. choklad. Resultatet är ofta mag- och tarmstörningar med kräkningar och diarré som följd.

Chokladförgiftning är relativt vanligt att hundar råkar ut för och det kan göra dem riktigt dåliga. Hundar är inte så blyga av sig heller, de nöjer sig knappast med en pralin om de får chansen när någon har lämnat chokladasken framme.

Choklad innehåller teobromin som är mycket giftigt och ibland dödligt för hundar. Teobromin påverkar hjärta och centrala nervsystemet. Hunden kan få kramper och förlora medvetandet. Om det är en liten hund bör man snabbt kontakta vetrinär omgående.

Den feta maten kan leda till bukspottkörtelinflammation. Julmaten är många gånger för salt för hunden och kan leda till saltförgiftning.

Till påsk pyntas våra hem, godsaker dukas fram för kalas med släkt och vänner. Men se upp – pynt och godis kan innebära livsfara för hunden.

Så här kan du skydda din hund från julens och påskens farligeheter:

  • Se till att hasselnötter, russin, vindruvor, nötter och choklad inte är lättillgängligt. Mörk choklad är extra farlig, den innehåller ett ämne, teobromin, som är giftigt och kan vara livshotande och kan förgifta en hund, får de i sig mycket choklad bör man kontakta en veterinär, nötter fastnar i tarmarna och russin är inte bra för njurarna.
  • Pepparkakor, saffransbröd och ojästa degar är andra saker som är farliga för hundar.
  • Julpynt som glaskulor kan gå sönder och orsaka skärskador, snören, glitter och annat kan ge tarmskador.
  • Levande ljus kan lätt vältas av en yvigt viftande svans.
  • Ta de lugnt med extra mat och ge bara sånt som är lämpligt för hunden. Så fort du vänder ryggen till kan jycken vara där och smaska i sig av läckerheterna på jul- eller påskbordet.
  • Feta och salta maträtter hör påsken och julen till. De är inte direkt livshotande för hunden att äta men kan ge upphov till onödiga magproblem som man helst vill undvika.
  • Glykol kan vara livsfarligt för hunden att få i sig.
  • Till påsk är det påskris och fjädrar som är frestande leksaker för en nyfiken hund och små prydnadssaker kan lätt hamna i dess mage – något som i värsta fall kan sluta på operationsbordet.
  • Man måste fundera över vad man hänger i sitt påskris om man har en hund som tycker om att tugga på saker.
  • Det kan också vara bra att ställa påskliljor och andra lökväxter på säkert avstånd från djuren eftersom vissa tycks bli dåliga av dem.

Ett exempel på hur farligt det är med choklad och djur rapporteras från New Hampshire USA. En jägare hade lagt ut 45 kilo choklad och munkar för att locka fram svartbjörnar. När björnarna förbereder sig för vinteridet har de en i stort sett omättlig aptit. Resultatet blev att en vuxen svartbjörn och två ungar hittades döda på platsen. Dödsorsaken var en överdos av teobromin. Teobromin är ett centralstimulerande ämne som människokroppen kan bryta ner, men som i större mängder är livsfarligt för många djur.

Originally posted 2010-12-04 14:30:15.