Våra fyrbenta vänner är inte välkomna att bada överallt. I t.ex. Danmark har man hundratals stränder, de ingår i den internationella miljöutmärkelsen Blå flagg, där hundar inte är välkomna.

Liknande förbud finns inte i Sverige, istället är det upp till kommunen eller privata markägare att bestämma om hundar får vistas på badplatserna. Kommunerna brukar ha information på sina hemsidor.

Det finns ett generellt förbud mot hundbad på allmänna badplatser. Som badgäst vill man inte ha blöta hundar på stranden när man solar och badar.

På vissa platser kan det finnas speciella badplatser för hundar.

Tänk på att om en badplats ligger inom ett naturreservat så gäller det alltid att ha hunden kopplad.

I nödfall får man ta till vatten i en hink och varsamt hälla vattnet över hunden om den tycker att det blivit för varmt.

Ska du bada med hund, tänk då på att en del hundar inte är så förtjusta i att bada. Försök inte att tvinga hunden att gilla att bada. Det ska vara lätt för hunden att ta sig i och ur vattnet, hala klippor är inte bra. Som vanligt kan man försöka med en muta i form av älsklingsgodis, en flytande leksak eller en badtokig hundkompis. Håll hunden sällskap i vattnet.

Originally posted 2014-06-12 12:40:52.