Nu kräver Post- och Telestyrelsen, PTS, att alla halsband, av märket Garmin Astro T5, samlas in så att myndigheten kan förstöra dem.

Hundhalsbanden med GPS-mottagare och radiosändare av märket Garmin Astro har tagits fram för att säljas i USA men har även importerats till Sverige. I USA är frekvenserna som halsbandet sänder på licensfria. Men halsbanden sänder på en frekvens som enligt PTS används av Försvarsmakten, de kan störa radiokommunikationen inom en radie på upp till 18 kilometer.

Pejlutrustningen används när husse eller matte vill följa hunden via GPS när den sticker iväg efter något vilt.

Den som använder halsbanden för att spåra sin hund bryter enligt PTS mot lagen. Eftersom det handlar om militär utrustning riskerar den som använder halsbanden också att åtalas för sabotage vilket kan ge fängelse på mellan två år och livstid.

Företaget som stått som importör har dömts att återkalla och förstöra alla halsband som sålts och dessutom betala ett vite på 150.000 kr.

Enligt PTS finns det gott om annan hundspårningsutrustning på marknaden som följer Sveriges och EU:s regler så något generellt förbud är inte aktuellt.

Originally posted 2015-12-14 11:26:07.