Tysk schäfer, även kallad Deutsch Schäferhund, är en ras av hund som härstammar från Tyskland. Det är en av de mest populära hundraserna i världen och används ofta som tjänstehund, arbetshund och sällskapshund.

Storlek och vikt:
Tysk schäfer är en medelstor till stor hundras. Hanar kan väga mellan 30-40 kg och ha en höjd på 60-65 cm vid manken, medan tikar kan väga mellan 22-32 kg och ha en höjd på 55-60 cm vid manken.

Färg:
Tysk schäfer kan vara svart, svart och röd, svart och silver, svart och tan eller rent svart. Alla färger förutom vit är acceptabla enligt rasstandarderna.

Historik:
Tysk schäfer avlades ursprungligen som herdehund, men rasen används idag i en rad olika funktioner, inklusive polisarbete, militär tjänst, räddningsarbete och som ledarhundar för blinda. Rasen utvecklades på 1800-talet av en man vid namn Max von Stephanitz, som ville skapa en hundras som var intelligent, lojal och arbetsvillig.

Kostnad:
Kostnaden för en tysk schäfer kan variera beroende på uppfödare, kvalitet på linjer och var du köper hunden. Generellt sett kan en valp kosta mellan 5000-15000 kr beroende på rasens popularitet, hälsa och andra faktorer. Det är också viktigt att komma ihåg att det finns andra kostnader att ta hänsyn till när man skaffar en hund, inklusive kostnader för träning, vård och veterinärkostnader.

Sammanfattningsvis är tysk schäfer en mångsidig, intelligent och lojal hundras som är känd för sin användbarhet som tjänstehund. De är medelstora till stora hundar som kan ha en variation av färger. Köps priset för en hund varierar beroende på uppfödare och andra faktorer, men det är viktigt att komma ihåg att det finns andra kostnader som kommer med att ha en hund.

Originally posted 2023-03-04 12:19:02.